Direct naar inhoud

Sporten

Sporten met een visuele beperking kan een uitdagende, maar ook enorm bevredigende ervaring zijn. Voor mensen met een visuele beperking zijn er diverse wegen om actief te blijven en te genieten van sport en lichaamsbeweging.

Als je fan bent van teamsporten zijn er sporten zoals Goalball en Blindenvoetbal. Toch liever een sport die je alleen kunt beoefenen? Zie dan Showdown, Hardlopen en Nordic Walking, Wintersport en Zwemmen.

Goalball

Goalball is een teamsport die gespeeld wordt op een rechthoekig veld van 18 bij 9 meter. Het spel bestaat uit twee helften van elk 12 minuten. In elk team mogen maximaal zes spelers meedoen, waarvan er drie tegelijkertijd in het veld staan. De teams bevinden zich aan tegenovergestelde kanten van het veld.

Het doel van het spel is om een rinkelbal, een bal van 1,25 kg met een belletje erin, naar het doel van de tegenstanders te werpen door middel van een onderhandse worp. Het doel van elk team strekt zich uit over de volledige breedte van het veld. De spelers van het andere team moeten zich op gehoor oriënteren op de beweging van de bal en proberen deze uit het doel te houden.

Bekijk de website van G-sport Vlaanderen voor meer informatie over goalball!

Blindenvoetbal

Blindenvoetbal, ook wel bekend als five-a-side football, wordt gespeeld in teams van vijf spelers. De bal bevat een belletje om de spelers te helpen bij het lokaliseren ervan. Alle veldspelers dragen geblindeerde brillen om ervoor te zorgen dat de omstandigheden voor iedereen gelijk zijn. De keepers hebben geen visuele beperking en fungeren als gidsen en coaches voor hun teamgenoten.

Het speelveld heeft afmetingen van 40 bij 20 meter en is voorzien van boarding aan de zijkanten. Om botsingen te voorkomen, moeten spelers “voy” roepen wanneer ze een verdedigende actie ondernemen, zodat ook de aanvallers weten waar de verdedigers zich bevinden. Verder worden dezelfde regels toegepast als in regulier (zaal)voetbal.

Bekijk hier de website van voetbal Vlaanderen voor meer informatie over blindenvoetbal!

Showdown

Showdown is een sport die speciaal ontworpen is voor mensen met een visuele beperking. Snelheid, behendigheid en een goed gehoor zijn van essentieel belang. Het spel heeft kenmerken van zowel airhockey als tafeltennis, maar met aanpassingen en speciale regels om het toegankelijk te maken voor spelers met een visuele beperking.

Bij showdown staan beide spelers aan één kant van de tafel met een doel dat ze moeten verdedigen. Met behulp van een rechthoekig batje proberen ze de rinkelbal zo vaak mogelijk in het doel van de tegenstander te slaan.

Bekijk hier de website van G-sport Vlaanderen voor meer informatie over Showdown.

Hardlopen en Nordic Walking

Hardlopen en Nordic Walking is een sport die alleen of samen met een buddy kan worden gedaan. Stichting Running Blind (SRB) is toegewijd aan het ondersteunen van slechtziende en blinde hardlopers. De activiteiten die door SRB worden bevorderd en opgezet, vinden plaats in lokale groepen die deel uitmaken van reguliere atletiekverenigingen of loopgroepen. De relatie tussen SRB en deze lokale groepen wordt vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen de atletiekvereniging of loopgroep enerzijds, en SRB anderzijds. In deze samenwerking biedt de atletiekvereniging de mogelijkheid voor mensen met een visuele beperking om in een groepsomgeving te trainen en te rennen, terwijl SRB hun specifieke kennis en ervaring op het gebied van hardlopen met een visuele beperking inbrengt.

Bekijk hier de website van Stichting Running Blind voor meer informatie over hardlopen en Nordic Walking!

Wintersport

Wintersporten omvatten verschillende sporten die op sneeuw worden beoefend, zoals skiën, snowboarden en langlaufen. Tijdens het wintersporten en de reis wordt elke deelnemer individueel begeleid. De begeleiders zijn enthousiaste wintersporters met een passie voor skiën, snowboarden of langlaufen en hebben een sterke betrokkenheid bij onze deelnemers. Ze skiën, snowboarden of langlaufen voor de deelnemer uit of blijven dichtbij, afhankelijk van het gezichtsvermogen en de voorkeur van de deelnemer. Door mondelinge instructies coachen de begeleiders de deelnemers op een veilige manier over de skipistes of langlaufloipes.

Bekijk hier de website van G-sport Vlaanderen voor meer informatie over wintersport!

Zwemmen

Zwemmen is een sport waarbij je je in het water op verschillende manieren kunt voortbewegen. Naast de bekende schoolslag zijn er nog andere slagen zoals borstcrawl, vlinderslag en rugslag. Je kunt zwemmen in binnenbaden, buitenbaden of in open water, zowel individueel als in teamverband of in wedstrijdverband. Het is een sport die voor allerlei niveaus geschikt is, zelfs met verschillende lichamelijke beperkingen. Bijvoorbeeld, mensen met zware lichamelijke beperkingen kunnen met behulp van een tillift in het water worden getild en met hulpstukken blijven drijven. Omdat je in het water geen zwaartekracht voelt, kun je je vrijer bewegen. Zwemmen is niet alleen goed voor de spieren en de conditie, maar het kan ook therapeutische voordelen hebben. Naast zwemlessen bieden zwemverenigingen vaak ook andere watersporten aan, zoals waterpolo of waterbasketbal.

Bekijk hier de website van G-sport Vlaanderen voor meer informatie over zwemsporten!