Direct naar inhoud

Nystagmus

Wat is Nystagmus?

Nystagmus is een ongecontroleerde en onvrijwillige beweging van de ogen. De beweging is vaak van links naar rechts (horizontaal) maar het kan ook van boven naar beneden (verticaal) of rond (roterend) zijn. De beweging kan variëren tussen langzaam en snel en betreft bijna altijd beide ogen. Mensen met Nystagmus hebben niet altijd door dat ze deze aandoening hebben, omdat zij beelden niet perse als beverig ervaren. De exacte oorzaak is niet bekend, maar moet gezocht worden in het oogbesturingssysteem binnen de hersenen. Dit kan resulteren in verminderd zicht. Het beïnvloedt ongeveer één op tweeduizend mensen.

Er zijn twee belangrijke types:

Het besef dat het zicht is aangetast kan moeilijk zijn om te accepteren. De wetenschap dat men niet de enige is, kan wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die er al jaren mee leven.

Indien men slechtziendheid ervaart als gevolg dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar de kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft. Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning geven bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

Plaatje zicht zonder en met Nystagmus
Links: normaal zicht. Rechts: zicht met Nystagmus

Wat zijn de symptomen van Nystagmus?

Het meest voorkomen symptoom is het onwillekeurig bewegen van de ogen. Andere symptomen kunnen zijn:

Wat kan men van Nystagmus verwachten? 

Nystagmus is bijna altijd een permanente aandoening. De mate van de aandoening kan worden verbeterd door verschillende behandelingen. Het verbeteren van het zicht middels lenzen en of een bril is een belangrijk onderdeel van het behandelen. Andere mogelijke behandelingen zijn een operatie of medicijnen. Een operatie kan afwijkende standen van het hoofd corrigeren, of de zwaarte van de aandoening verminderen. Medicatie kan ook gebruikt worden om het te verminderen, maar het gebruik hiervan is vaak beperkt vanwege de vele bijwerkingen die deze medicijnen hebben. Overleg de beste opties met de arts of specialist.

Meer informatie over Nystagmus

Er is uitgebreide informatie beschikbaar. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of oogspecialist ontvangt. 

Kijk voor meer informatie bij:

Een lijst met producten