Direct naar inhoud

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Wat is Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)?

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen die na de geboorte is ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeluk, een hersentumor of een hartstilstand. Hersenletsel verandert je leven. Je wordt vaak niet meer zoals je was voor het letsel. 

Hersenletsel kan op allerlei manieren ontstaan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel.

Omdat de gevolgen van NAH soms lijken of slechtziendheid (informatie wordt soms wel gezien maar niet goed doorgegeven aan de hersenen) zijn er een aantal hulpmiddelen die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft. Het gaat dan voornamelijk om hulpmiddelen die voor kunnen lezen, gesproken boeken en memorecorders en soms helpt vergroting ook omdat het zicht aangetast kan zijn.

Traumatisch hersenletsel

De schade aan je hersenen heet traumatisch als het ontstaat door een oorzaak buiten je lichaam. Dit kan een verkeersongeval zijn, maar ook een val van de trap of een harde klap op je hoofd.

Niet-traumatisch hersenletsel

Bij niet-traumatisch hersenletsel heeft de schade een lichamelijke oorzaak, het ontstaat van binnenuit. Je kunt bijvoorbeeld zuurstoftekort hebben gehad door een hartstilstand. Ook een hersentumor, een beroerte, epilepsie of hersenbloeding kunnen hersenletsel veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van NAH

De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel hangen af van welk deel van je hersenen beschadigd is en hoe ernstig het letsel is. Dit is voor iedereen anders. Iedereen heeft dus ook zijn of haar eigen klachten. Toch is er één overeenkomst voor iedereen met hersenletsel: het letsel zet je leven op zijn kop.

Veel voorkomende klachten zijn:

Leven met niet aangeboren hersenletsel

Het letsel verandert je leven vaak ingrijpend. Het kost tijd om te leren leven met niet aangeboren hersenletsel. Zowel degene die getroffen is, maar ook de naasten, moeten het verwerken en aan de nieuwe situatie wennen. Dit kun je vergelijken met een rouwproces: je neemt afscheid van je oude leven.

Meer informatie over NAH

Er is enorm veel informatie te vinden over NAH. Kijk eens op de volgende websites:

Steunpunt mens en samenleving

Hersenletsel liga

Hersenz

Een lijst met producten