Direct naar inhoud

Macula Degeneratie

Wat is Macula Degeneratie?

Macula Degeneratie (MD) is een oogaandoening waarbij er een grijze vlek in het midden van het gezichtsveld ontstaat. Dit kan hinderlijk zijn in het dagelijkse leven omdat dit deel ons helpt om objecten duidelijk te zien en het mogelijk maakt om taken te verrichten zoals lezen en autorijden.

Deze oogaandoening is de grootste oorzaak van slechtziendheid onder volwassenen vanaf 50 jaar. Mede hierom wordt deze oogaandoening vaak “leeftijdsgebonden Macula Degeneratie” of LMD genoemd. Het is een progressieve aandoening welke vermoedelijk veroorzaakt wordt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. 

Te horen krijgen dat het zicht is aangetast kan de wereld op zijn kop zetten. Als de eerste emoties zakken, kan de wetenschap dat men niet de enige is wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die er al jaren mee leven.

Deze oogaandoening kan voorkomen in “droge” en “natte” varianten.  De meest voorkomende variant is droge MD, waarbij het zicht geleidelijk aan minder wordt. Natte MD komt veel minder vaak voor en zorgt voor een snellere achteruitgang van het zicht.

Indien men slechtziendheid ervaart als gevolg dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft. Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning geven bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

twee foto's , een kant met normaal zicht, de ander met onduidelijk zicht
Links: normaal zicht. Rechts: zicht met Macula Degeneratie

Wat zijn de symptomen van Macula Degeneratie?

Symptomen zijn:

Meer informatie over Macula Degeneratie

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over Macula Degeneratie. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of oogspecialist ontvangt.

Kijk voor meer informatie bij:

Tip:
Het Erasmus Medisch Centrum (EMC) heeft een interessante website over macula degeneratie met veel toegankelijke informatie . Op de website staat “Lifestyle met Sheila”. Het gaat over eten, lekker bewegen en gezond oud worden. Op de website wordt AMD (age related macula degeneration) genoemd. Dit is de Engelse term voor LMD.

De website ziet er mooi uit en de adviezen zijn begrijpelijk en goed leesbaar. Ook komt aan bod wat u zelf kunt doen om bij te dragen aan herstel of het vertragen van achteruitgang.

Bekijk daarom Lifestyle met Sheila voor uitleg over goede voedingsmiddelen en veel recepten met eetlust opwekkende afbeeldingen.

"Om mijn conditie op peil te houden wandel ik met een groep vrijwilligers en sport ik 3 keer per week. Ik wil graag mensen helpen en nuttig werk doen voor de samenleving, uit die reden ben ik vrijwilliger geworden."
– Fikret Topac, Nijmegen

Een lijst met producten