Direct naar inhoud

Dyslexie

Wat is Dyslexie?

Dyslexie is een onzichtbare handicap die het lezen, schrijven, spellen en soms praten moeilijk maken. Het wordt veroorzaakt door een stoornis in het vermogen van de hersens om beelden of geluid om te zetten in een verstaanbare taal. De oogaandoening is geen intellectuele stoornis, aangezien dyslexie en IQ niet met elkaar verbonden zijn.

Er zijn diverse functies die aangetast kunnen zijn door dyslexie:

De verschillende soorten kunnen verschillen in mate; hoe eerder alle soorten herkend en behandeld worden, des te meer kans de taalvaardigheden te verbeteren.

Het besef dat men dyslexie heeft kan moeilijk zijn om te accepteren. De wetenschap dat men niet de enige is, kan wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die er al jaren mee leven.

Voorlees hulpmiddelen zoals de Daisyspeler, het voorleesapparaat en de Orcam Read voorleespen kunnen ondersteuning bieden.

Wat zijn de symptomen van dyslexie?

De symptomen zijn afhankelijk van de ernst van de aandoening alsmede de leeftijd van de persoon.

Tot 4 jaar:

In de eerste jaren van de basisschool:

In latere jaren van de basisschool:

Wat kan men van dyslexie verwachten?

Het behandelen begint altijd met het uitgebreid testen om te bepalen waar de specifieke problemen zitten. Er is geen oplossing, maar er zijn diverse behandelingen die de symptomen kunnen verminderen. De zwaarte van de dyslexie, alsmede de leeftijd wanneer het ontdekt wordt, beïnvloeden de wijze waarop de oogaandoening zich ontwikkelt en de wijze waarop iemand er leert mee om te gaan.

Meer informatie over dyslexie

Er is uitgebreide informatie beschikbaar. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of behandelaar ontvangt.

Kijk voor meer informatie bij:

Een lijst met producten