Direct naar inhoud

De Ziekte van Stargardt

Wat is De Ziekte van Stargardt?

De Ziekte van Stargardt is een erfelijke oogaandoening die afwijkingen in het centrale zicht veroorzaakt op zeer jonge leeftijd. Het tast de macula aan, het centrale gedeelte van het netvlies waardoor men scherp ziet. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van Maculadegeneratie. De oogaandoening veroorzaakt progressieve slechtziendheid en, in sommige gevallen, bijna blindheid. Deze aandoening begint meestal rond het zesde of zevende levensjaar.

De oogaandoening is vaak een recessief erfelijke aandoening, waarbij degene met deze aandoening een gen van beide ouders erft om deze aandoening te veroorzaken. Er zijn ook gevallen bekend van een dominante variant, waarbij een gen van slechts één ouder de aandoening veroorzaakte. Het gen die de ziekte veroorzaakt is bekend, waardoor de hoop op een goede behandeling is toegenomen.

Te horen krijgen dat het zicht is aangetast door de Ziekte van Stargardt kan de wereld op zijn kop zetten. Als de eerste emoties zakken, kan de wetenschap dat men niet de enige is wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die er al jaren mee leven.

Indien men slechtziendheid ervaart als gevolg van Ziekte van Stargardt dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft. Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning geven bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

Plaatje zicht zonder en met Ziekte van Stargardt
Links: normaal zicht. Rechts: zicht met de Ziekte van Stargardt

Wat kan men verwachten van de Ziekte van Stargardt? 

Verminderd zicht als gevolg  kan niet worden gecorrigeerd door middel van een bril of lenzen. Het merendeel van de mensen krijgt te maken met aanzienlijk toenemende slechtziendheid. In sommige gevallen blijven perifeer zicht (zijkanten) en nachtzicht wel in tact.

Meer informatie over de Ziekte van Stargardt

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over de oogaandoening. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of oogspecialist ontvangt. 

Kijk voor meer informatie bij:

""Een tekst voorlezen kan niet meer, nu schrijf ik met een dikke stift op een kladblok steekwoorden op. Dat is mijn eerste hulpmiddel. Cijfers vind ik interessant , deze zoek ik op via mijn computer met ZoomText."
– dhr Rutgers van der Loeff

Een lijst met producten